Scriitoarea Raluca Popa s-a întâlnit cu micii școlari din Gătaia în data de 10 noiembrie 2023 în cadrul activității „Întâlniri cu scriitori. De vorbă cu Raluca Popa”. Autoarea a vizitat în data de 10 noiembrie trei clase, pregătitoare A, pregătitoare B și pregătitoare C de la școala „Liceul Teoretic Gătaia”, desfășurând activități educaționale cu păpușile Șuna și Șona, personajele principale ale poveștii, meșterite chiar de ea.
„Aventurile șosetei desperecheate: călătoria cu dulapul” este o poveste despre incluziune, descrisă cu ajutorul unei călătorii surprinzătoare, în care o șosetă de lână ajunge în comunitatea unor șosete de bumbac. Șosetele desperecheate reprezintă o metaforă pentru acele momente în care ne simțim dezrădăcinați, deconectați, departe de cei care obișnuiau să ne fie aproape sau de ceea ce cunoșteam noi.
Călătoria cu dulapul este o altă metaforă care însumează factorii incontrolabili ce stau la baza schimbării de mediu. Aventurile șosetei protagoniste fac o analogie la schimbările de mediu și anturaj, la tendința naturală a fiecăruia de a avea prejudecăți – și de a acționa în conformitate cu acestea – precum și la necesitatea de a găsi o cale de armonizare prin îmbrățișarea diversității și a unicității.
Elevii au descoperit povestea, au dialogat cu scriitoarea, au împărtășit momente emoționante din viața lor, au cântat și s-au jucat. La finalul activității a urmat o surpriză: fiecare copil și-a ales o pereche de șosete desperecheate și au cântat alături de păpușile Șuna și Șona, celebrând în clasă diversitatea și realizând că nu trebuie să fim identici pentru a forma o echipă.
Scriitoarea a întărit mesajul cărții și a reluat subiectul unicității personale, vorbindu-le copiilor despre incluziune într-un mod concret și ușor de înțeles pentru această vârstă.
Perioada de desfășurare a activității: 10 noiembrie 2023
Locul de desfășurare: Liceul Teoretic Gătaia
Numărul de participanți: 55 de elevi în total
Proiectul „Timișoara e culoare” (ediția a II-a) își propune să valorifice bogăția și multiculturalitatea orașului nostru prin crearea de contexte educaționale cu conținut cultural și artistic în perioada august – noiembrie 2023 în diferite cartiere ale Timișoarei.
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.