În data de 17 noiembrie, 70 de elevi au vizitat expoziția „Port și Transport” și au participat la cele 3 tururi ghidate alături de artista Ioana Palicica. Rând pe rând, cele 3 clase de elevi au fost invitate în spațiul expoziției reflectând la două întrebări: „Ce văd?” și „Ce cred că este ceea ce văd?”.
Copiii au pășit curioși, s-au uitat cu atenție, au analizat fiecare exponat în parte. Apoi, s-au adunat cu toții lângă artistă și au început să împărtășească ceea ce au văzut, ce le-a atras atenția, ce obiecte cred că sunt expuse în spațiu. Alături de Ioana, elevii au descoperit mecanisme de ceasuri vechi și cum au fost ele transformate în accesorii și bijuterii multifuncționale. Au discutat despre felul în care un ceas deși stricat încă arată de 2 ori ora corectă. Au vorbit astfel și despre felul în care le putem da o altă viață lucrurilor care s-au stricat sau pe care nu le mai folosim.
Ulterior, elevii au pășit în zona expoziției tributară bunicii artistei și au aflat povestea accesoriilor create din suveici, din piese din războiul de țesut. Copiii au avut o foarte multe întrebări și curiozități despre perioada în care artista era mică și locuia cu bunicii. Au vorbit astfel despre diferențele de trai dintre acum și atunci. Cum trăiau oamenii, cum munceau câmpul, cum își țeseau toate hainele, cum se îmbrăcau și petreceau de sărbătoare.
Artista le-a prezentat în cadrul turului ghidat și cărțile senzoriale realizate de scriitoarea Florina Jinga, dar și micul „dulăpior călător” care conține costume populare restaurate din diferite zone ale țării. La final, Ioana le-a citit copiilor povestea „Drumurile care duc acasă”, o poveste inspirată din timpul secetei din Bucovina, în anii 1946 – 1947.
Copiii au fost fascinați! A fost o experiență uimitoare! Unii dintre elevi au venit la activitate îmbrăcați în costume populare de la bunici, mame, toate cu o poveste aparte.
Perioada de desfășurare a activității: 17 noiembrie 2023
Locul de desfășurare : CronicLove Productions, Piața Unirii
Numărul de participanți: 70 de elevi
Proiectul „Timișoara e culoare” (ediția a II-a) își propune să valorifice bogăția și multiculturalitatea orașului nostru prin crearea de contexte educaționale cu conținut cultural și artistic în perioada august – noiembrie 2023 în diferite cartiere ale Timișoarei.
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.